lördag 1 augusti 2009

Om konstmaterial

Det finns 12 olika typer av tavelramar. Det gäller storleken på ramarna och dess utseende. Fem olika sorters pennor. Spritpennor, blyertspennor, tuschpennor och kulspetspennor, samt så kallade redispennor. Fem kvaliteter på rit- och skisspapper. Inom konsten finns det cirka ett trettiotal färgnyanser. De olika teknikerna varierar ju som bekant. Man kan förutom vanlig pensel också stryka ut färgen med kniv. Vi har surialistisk konst, multikonst, modern konst och naturalistisk konst, samt den så kallade romantiska stilen. När det gäller stativ, finns det stativ för bordet och det vanliga stativet. Jag för min del använder helt enkelt bordet, där jag sitter ner då jag målar. Man gör nog det man är mest van vid. Det finns en konstnär som var känd, men som man inte talar så mycket om numera. Han var skåning och hette Kärve. Han målade motiv från Limhamn och Sibbarp. Det var de så kallade "hoddorna" i Limhamn och utsikten från Strandgatan där småbåtshamnen nu ligger. I stället låg där ett rätt stort kallbadhus - innan man byggde det kallbadhuset, som nu finns där. Kärve var gäst hos Lasse Holmkvist, där han även spelade enradigt dragspel och sjöng - bland annat löd en kortare strof så här: "...bland båtar och tackel och tåg". Hans målningar var mycket bra! Men det finns ännu en konstnär, en kvinna som heter Jette Stolth! Hon målar mest finfina blomstermotiv och bor på Österlen. Min far - Åke Andersson - hade en kusin som var konstnär. Han hette Arne Holmelind och bodde med sin fru i Göteborg. Han var med i Hallandsgruppen hela tiden under sin verksamma tid. Ytterligare en av min fars kusiner var gift med en känd konstnär, som hette Arvid Carlsson. Han målade blomstermotiv och landskap bland annat.
Jag gick på Skånska målarskolan för en lärare som hette Hansson på höstterminen 1970.
Där fick vi måla efter nakenmodell. Jag gick där endast en termin. Där efter gick jag på allehanda kurser i teckning - 1971 och 1972.

fredag 31 juli 2009

Naturupplevelser

Det är skönt att ha en så skön natur tätt inpå sig, som man har här i Bunkeflostrand! De vidsträckta strandängarna kryllar av liv! Först och främst har vi våra kära vildgäss! Det är grågäss, kanadagäss, som man planterade in i sydsverige som ett experiment på 1920-talet. Man tog helt enkelt med sig ett par gäss från Kanada och satte dem i den sydsvenska faunan.
Vidare finns här svanar, änder, men även storskarvar, sulor och strandpipare. Men de frodiga ängarna med de otaliga vilda blommorna, vore ganska öde, om det inte fanns alla de vita och mörkt bruna fåren, som betar här varje sommar och en stor bit in på hösten. Men när man är ute på sin hundpromenad, särskilt framåt kvällen, kan man ofta se en hel del harar, kaniner och igelkottar. Detta är inspirerande för oss konstnärer, när vi vill måla ett fint landskap, eller ett blomstermotiv. Dessutom kan man på hösten och vintern se även rovfåglar, som då det blåser tillräckligt, sväva över ängarna och lite över Öresund. Det är mest ormvråk och duvhök man ser, men det händer ibland att man kan upptäcka en och annan havsörn - kanske mest på senvintern, från slutet av februari till nån gång i april. Särskilt fint blir det med Öresundsbron som bakgrund.
Ungefär samma motiv återfinns i Skagen och kanske särskilt ute på Grenen. Där över hedarna kan man även se den så kallade "Börringeormvråken", eller "Börringemusvågen", som den heter på danska. Här finns motiven! Det är bara att gå lös med sin kamera! Bilderna är inspiration för målningarna. Jag skissar först upp motivet efter bilden, sedan målar jag... i olja eller akvarell. I Skagen finns ju även pitoreska gatumotiv, med extra rogivande vyer. Jag anser att det kanske även finns gränder i Skagen, men då i så fall endast två gränder, även om vissa gator är små!
På Öland är det ju alvaret som är grejen! Det är ju en synnerligen säregen natur. Där finns växter som ju bara finns på Öland. Ja, inte konstigt att där finns massvis av konstnärer - särskilt på somrarna förståss! Att fotografera sina motiv först är bra eftersom man sedan kan sitta inne och måla i vilket väder som helst!

torsdag 30 juli 2009

copyright/konstsidan

Hoppas att tavlan ger er rätt intryck av vad konstnären - det vill säga mig själv - vill säga med konsten. Jag skall vid ett senare tillfälle lägga in bilder på det jag gör av tavlor som mera ger rättvisa åt min konst! Alla har vi ju olika smak, och alla vill ha sådant som tilltalar just dem. Min kusin Helena var på besök hos mig och fick välja ut vad hon tyckte om. Som konstnär lär man sig att det kanske är just den tavlan som betraktaren gillar, som kanske jag inte ser på samma sätt. När jag målade den, tyckte jag att motivet givetvis var spännande. Jag hade en utställning av fyra tavlor med anknytning till Danmark - bland annat Stevns Klint och Stevns Kirke, samt en till, som en konstintresserad man kom in och köpte - tre på en gång! Detta galleri lades tyvärr ner sedan, till fördel för computers. Hittills har jag haft elva utställningar sedan 1992! Som regel får alla tavlor hänga uppe i en månad! Undantag finnes dock! Jag hade tre målningar på Sömandshjemmet i Skagen under åren 2002-2004 i december. Och det var just i december 2004, som tre sjömän - en dansk, en norrman och en svensk, som ville köpa en tavla som föreställde Dragör - sommaren 1983. Den svenske mannen hade bott i Dragör som barn, faktiskt, så han var mycket intresserad. Tyvärr förstod han inte riktigt värdet i målningen, men eftersom han var oerhört intresserad av motivet fick han det för 400 kronor. Ja, det var ett exempel på en episod - sånt som händer när man ställer ut tavlor!

En vacker tavla

onsdag 29 juli 2009

fortsättning

Sedan 1994 lärde jag känna en ung kvinna som bodde i USA. Hon och jag hade mycket gemensamt. Bland annat sålde hon korrespondenskurser i språk. Över trettio språk blev det till sist. Vi brevväxlade i ett antal år. En dag berättade hon om sin betydligt äldre vänninna Agnes Webb, som bor i den lilla staden Stroudsburg i Pennsylvania. Varje år i oktober månad anordnar hon en konstauktion, där det aukoneras bort massvis av konst från många delstater. Där ibland jag - Sven-Peter från Sverige, som genom Donna Faturos (brevvännen) fick möjlighet att ha med två tavlor på deras konstauktion i Stroudsburg. Detta var i slutet av oktober 1995 och år 2000. Själv köpte Agnes Webb en av dem, som hänger så snyggt uppe i hennes hus i staden.
Mina tavlor har jag prissatt till 500-1200 kronor (SEK) Jag har i genomsnitt gjort tio motiv per år.
Kan berätta att min mormor en gång var en mycket duktig konstnärinna på fritiden. Hon fick år 1906 möjligheten att resa ända till Skagen för att studera lite konst. Så hon och tre andra tjejer - då 16 år gamla, gav sig upp till Skagen. Väl framme fann dom en annons i en avis, där det annonserades om snabbkurser i teckning hos Michael Ancher. Alla fyra tjejerna satt i konstnärens trädgård och ritade efter stileben. Men den konstnärliga ådran återfinns även hos min faster, Britt Lindefors, som målar mestadels akvareller. Hon har haft utställningar i Halmstad, men även på Öland. Bland annat har hon målat en tavla som föreställer vildhästar vid Eketorps Forntidsborg på södra Öland. Den akvarellen hänger i museets entr'e. Hennes tavlor ligger på cirka 800-1500 kronor som vanligaste priset. Min mor målade på "skoj". Det var porslinsmåleri och akvareller. Hon gick på en kurs i porslinsmålning 1951. Ja, det var lite av min egen bakgrund. Man kan konstatera att jag har ärvt den konstnärliga sidan.