fredag 31 juli 2009

Naturupplevelser

Det är skönt att ha en så skön natur tätt inpå sig, som man har här i Bunkeflostrand! De vidsträckta strandängarna kryllar av liv! Först och främst har vi våra kära vildgäss! Det är grågäss, kanadagäss, som man planterade in i sydsverige som ett experiment på 1920-talet. Man tog helt enkelt med sig ett par gäss från Kanada och satte dem i den sydsvenska faunan.
Vidare finns här svanar, änder, men även storskarvar, sulor och strandpipare. Men de frodiga ängarna med de otaliga vilda blommorna, vore ganska öde, om det inte fanns alla de vita och mörkt bruna fåren, som betar här varje sommar och en stor bit in på hösten. Men när man är ute på sin hundpromenad, särskilt framåt kvällen, kan man ofta se en hel del harar, kaniner och igelkottar. Detta är inspirerande för oss konstnärer, när vi vill måla ett fint landskap, eller ett blomstermotiv. Dessutom kan man på hösten och vintern se även rovfåglar, som då det blåser tillräckligt, sväva över ängarna och lite över Öresund. Det är mest ormvråk och duvhök man ser, men det händer ibland att man kan upptäcka en och annan havsörn - kanske mest på senvintern, från slutet av februari till nån gång i april. Särskilt fint blir det med Öresundsbron som bakgrund.
Ungefär samma motiv återfinns i Skagen och kanske särskilt ute på Grenen. Där över hedarna kan man även se den så kallade "Börringeormvråken", eller "Börringemusvågen", som den heter på danska. Här finns motiven! Det är bara att gå lös med sin kamera! Bilderna är inspiration för målningarna. Jag skissar först upp motivet efter bilden, sedan målar jag... i olja eller akvarell. I Skagen finns ju även pitoreska gatumotiv, med extra rogivande vyer. Jag anser att det kanske även finns gränder i Skagen, men då i så fall endast två gränder, även om vissa gator är små!
På Öland är det ju alvaret som är grejen! Det är ju en synnerligen säregen natur. Där finns växter som ju bara finns på Öland. Ja, inte konstigt att där finns massvis av konstnärer - särskilt på somrarna förståss! Att fotografera sina motiv först är bra eftersom man sedan kan sitta inne och måla i vilket väder som helst!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar