lördag 15 augusti 2009

Materialskostnader

Vi konstnärer vet att alla konstnärspenslar är dyra. Små fina penslar, ofta bruna, kostar 25 kronor stycket. De större penslarna, ofta beiga, kostar 35 kronor stycket. En normal dukstorlek kostar i genomsnitt 150 kronor. För det allra mesta kostar en snygg ram också 150 kronor. Formaten på de redan färdiga dukarna är F-3 till F-6, och F-8, F-10, F-12 och F-15. Den vanligaste storleken är 46x38 centimeter. Ju större duken är - ju dyrare, vilket ju i och för sig säger sig självt. Det finns dukar som är vitkalkade och alltså helt jämna i sin struktur. Dessa dukar är det lätt att måla på, eftersom färgen liksom "flyter" lättare ut som man tänkt sig, än med en traditionell duk. Denna finare duk kan kosta upp till 250 kronor. Det är inte svårt att då förstå hur snabbt en tavla kan stiga i pris, bara genom detta faktum att materialet kostar så mycket som det gör.

tisdag 11 augusti 2009

Konstfakta

Om man skall göra en så bra teckning som möjligt, bör man ha riktiga saker, som underlättar det hela. Vi har: Blyertspennor, grafitstift, färgpennor, akvarellpennor, skisspennor, kulpennor, filtspetspennor, tuschpennor, ritkol, contekritor, teckningskritor, kolpennor, pastellpennor, vaxkritor, vattenlösliga pastellkritor, oljepastellkritor, sprayfixativ.
Använder du detta material, blir din konstnärliga teckning helt perfekt. Man kan måla i färg, men även i enbart blått - olika blå nyanser - eller i enbart rött, grönt och så vidare. Naturligtvis kan du måla i endast svart/vitt.
Redan i min omedelbara närhet bor fem konstnärer. Tre kvinnor och två manliga konstnärer. En av kvinnorna målar endast abstrakta motiv - en blandning av surialistiskt och den moderna konsten - i stil med Picasso, skulle jag tänka mig. Den andra kvinnan som bor endast ett par hundra meter ifrån mitt hus, målar mera traditionellt och gör även skulpteurer! I Skagen finns bland annat ett par konstnärer som gjort sig kända i Danmark. Den ene av dem känner jag personligen. Han målar fina stadsmotiv och landskapsmålningar i både olja och akvarell. Han målar även porträtt - också dessa i olja och i akvarell - han heter Ole Ernst!